طرح یک ایده پژوهشی؛ شخصیت تشکیلاتی امام صادق علیه السلام
تقسیم بندی صورت گرفته توسط مقام معظم رهبری در مورد زندگی امام جعفر صادق مبنی بر شخصیت علمی، مذهبی و تشکیلاتی (رجوع به کتاب انسان 250 ساله) زاویه دید تک بعدی را به زندگی امام جعفر صادق تغییر می دهد. به این معنا که تاکید تک بعدی صرف بر زندگی علمی این امام بزرگوار سالهاست مانع بزرگی بر سر راه نگاه عمیق تر به سایر ابعاد وجودی این امام همام است. مقام معظم رهبری با تاکید بر این مهم می فرمایند که با تعمق بیشتر بر زندگی امام جعفر صادق علیه السلام لایه دیگری از زندگی ایشان برای ما باز می شود و آن مرد تشکیلات بودن است. در این رابطه چیستی شخصیت تشکیلاتی امام جعفر صادق علیه السلام مسئله ای است که به ذهن پژوهشگر می خورد. ابعاد و ویژگی های این بعد وجودی امام جعفر صادق علیه السلام کدامند؟
از زاویه ای دیگر می توان سوال را این چنین مطرح کرد که اگر امام صادق علیه السلام صرفا شخصیت علمی به شمار می آمد چرا شهید شدند؟ چرا حکومت تاب ماندگاری یک شخصیتی که فقط کار علمی می کرد را نداشت؟ این نشان می دهد که ابعاد دیگری غیر از بعد علمی امام مورد اهمیت بوده است که نادیده گرفته می شود. این همان بعد تشکیلاتی است که حکومت وقت از قدرت گرفتن آن می ترسد و ناچار با به شهادت رساندن ایشان مانع بوجود آمدن تشکیلات شیعه در سراسر جهان می شوند.
البته لازم به تذکر است که با توجه به اصل کلیدی تقیه و پنهان بودن روابط تشکیلاتی شیعیان در زمان امام صادق علیه السلام کار پژوهشگر دشوار تر خواهد شد.
کتابی تحت عنوان شخصیت علمی امام جعفر صادق علیه السلام توسط دکتر پاکتچی در دانشگاه امام صادق علیه السلام به چاپ رسیده است که می تواند کمک زیادی در جهت روش شناسی و قالب اصلی محتوای پژوهش باشد. در گام اول به این کتاب رجوع شود و مطالعه گردد.